duminică, 12 mai 2013

Shopping online de la pandareni - Russian parts, American parts, all made in Taiwan

Doar pentru cei pe care referinta la WoW si Mists of Pandaria este pierduta pentru ca au trait pana acum in celula imediat langa cea a lui Tony Stark din primul IronMan, pandarenii sunt chinezii din spatele site-ul www.pandawill.com

Stim deja ca aproape tot ce cumparam este facut in China, din cate am auzit urmeaza in curand sa fie si copiii facuti in China si sa vina pe container de 40" high cube pentru cei care nu-si permit o barza sau macar livrare cu UPS / DHL / FedEx.
Asa ca de ce sa platim pentru profiturile atator intermediari cand putem sa ii sarim pe cativa si sa luam telefoane mobile, tablete, accesorii, gadgeturi mai direct de la producatori?

Enter the Pandawill.com, site despre care am aflat pentru ca un vanzator de tablete, ce sponsoriza un forum de discutii, il urmarea pentru a-si corecta preturile sale. In mintea mea perversa s-a aprins imediat un bec IKEA de 11W economic cu garantie de viata de cel putin 10.000h si-am zis "hopa, daca asta care are reputatie buna p-aici se teme de preturile pandarenilor, ia sa le vad eu site-ul acestora, mwuahaha".
Se apropia ziua lui tata si am studiat tabletele pana mi-au iesit ochii din cap pana am luat un YuanDao N70HD, o tableta foarte curatica si cinstita la pret fata de nesimtirile din Romania gen Google Nexus la pret dublu fata de restul Europei sau chinezariile rebranduite de la Allview sau Evolio. De Samsung si Asus nu mai zic, furt pe fata.

Inainte sa dau comanda am verificat ce pareri au altii despre pandareni si am constatat ca >90% din plangeri erau rezultate din faptul c-au ales free shipping, care se face cu posta din China si in consecinta dureaza si 2 luni pana soseste coletul daca nu se fura pe drum pentru ca n-are tracking afaik. Pentru ca data de nastere a lui tata era aproape, am ales oricum livrare cu DHL ceea ce mi-a adaugat 18$ la costul de atunci de ~170$ al tabletei.
Daca nu ma grabeam existau optiuni ca Singapore Post, Hong Kong Post cu un timp de tranzit de aproximativ 2 saptamani si tracking online. Mai nou vad ca au si Swiss Post, nu l-am incercat inca dar dupa ce o fac revin si completez.

Am verificat de asemenea si preturile pandarenilor fata de cele de la FocalPrice.com, DX.com, McBub.com si GeekBuying.com, rezultatul a fost ca am ramas la PandaWill.com pentru ca n-am gasit vreo diferenta care sa favorizeze alt website. Unele erau chiar mai scumpe, dar este bine sa verifici la fiecare cumparatura mai importanta pretul concurentei si daca e cazul sa il raportezi pandarenilor, poate obtii vreo reducere.

Cand comanzi de la chinezi trebuie sa te inarmezi cu ceva rabdare pentru ca si daca au produsul in stoc, tot dureaza vreo 3~5 zile pana ti-l expediaza. Pentru ca au foarte multe comenzi, sunt chinezi si nu Amazon, iar produsul care ti-l trimit il iau si-l verifica un pic sa vada ca merge, porneste si functioneaza cat de cat. Nu se face asta din bunatatea sufletului lor de chinezi, ci ca sa isi reduca numarul de plangeri si pentru ca isi cunosc poamele de producatori si stiu ca unii n-au quality control rezultand loturi care-s bune numai de presspapier sau bibelou.

Spre deosebire de americani, chinezii sunt foarte tupeisti si creativi cand vine vorba de descrirea produsului pentru scopuri de taxe vamale si TVA, foarte rar spre niciodata vei avea ghinionul sa te trezesti ca ai ceva de platit la posta cand scrie pe cutie "office supplies" sau "ebook reader demo" sau alta fantezie de-a lor.
Coletele sosesc la oficiu postal cu vama, unde este bine sa va prezentati cat mai devreme si mai aproape de inceputul programului cu publicul pentru a avea cat mai putin de asteptat. Nu ca ar fi trecut corect acesta pe siteul Postei Romana, unde se poate vedea cum pentru OP3 programul de vama incepe la 7.30, inainte de inceperea programului general la 8.00.

Cateva sugestii despre cum alegem produsul pe care vrem sa il cumparam
Pentru tablete:
- sunt cateva firme cu reputatie mai buna si suport firmware mai decent: Pipo, Cube, Ramos, Ployer, YuanDao. Diferenta de pret in minus se vede imediat in calitate, mai precis in scaderea ei. Daca un model are manual si in limbi europene este bine, daca are in cutie deja adaptor pentru priza UE avem de-a face cu un producator care chiar vrea sa vanda si are un produs mai ingrijit la detalii.
- procesoarele bune si puternice de tablete sunt de la Rockchip, modelele RK3066 (dual core) si RK3188 (quad core), ambele la pachet cu grafica Mali 400 si performante care fac Samsung Exynos din Galaxy-uri de rusine
- 1Gb de memorie RAM este de ajuns, 8Gb sau 16Gb memorie flash dupa preferinta si buget, toate au suport de card microSD de cel putin 16Gb.
- rezolutia ecranului trebuie aleasa dupa marimea acestuia si buget, eu am preferat 1280x720 la 7" si se vede incredibil, dar sa fie neaparat IPS pentru culori si unghiuri de vedere largi.
- la conexiuni si porturi, de verificat ca exista microSD si USB OtG, eventual o forma de HDMI pentru conectat la LED-TV (care n-ai decat LCD-TV, du-te si cumparati) ca sa vezi un film sau sa te joci Angry Birds pe 32" si chiar Bluetooth pentru un mouse sau tastatura wireless ca sa iti faci TV-ul un miniPC (ti-ai cumparat LED-TV, da?)
- spatele tabletei e bine sa fie de plastic sau daca e de metal sa aiba o laterala de plastic, altfel semnalul wireless va fi mult mai slab.

Pentru telefoane mobile:
- firmele cu reputatie mai buna sunt ThL, Zopo, Jiayu si Cubot. Jiayu sunt notorii pentru intarzierile in lansarile produselor lor, daca nu e deja pe stoc alegeti alt brand. ThL au suport exceptional in Rusia, Zopo sunt pe val in Italia iar Cubot sunt mai ieftini fara sa se duca de tot la canal calitatea.
- procesoarele de cautat pentru un telefon sunt MTK6577 (dual core) si MTK6589 (quad core), de data aceasta placa video fiind PowerVR si similara cu ce se foloseste in iPad-urile Apple
- aceeasi poveste cu memoria, 1Gb de memorie RAM este de ajuns, 8Gb sau 16Gb memorie flash dupa preferinta si buget, toate au suport de card microSD de cel putin 16Gb
- marimea ecranului este mult, mult mai diversa decat la tablete, depinde de fiecare cat de mare are buzunarul in care sa-i incapa telefonul si din care sa scoata pretul necesar pentru achizitionare. Sau daca vrea sa il foloseasca si pe post de paleta de ping pong, sunt destule optiuni peste 5"
- fiind mai mic ecranul unui telefon decat cel al unei tablete se poate accepta si o rezolutie mai slaba, eu as prefera tot un IPS cu 1280x720 pentru ca imi spune ca acel panel este mai nou si de o calitate superioara.
- aproape toate telefoanele chinezesti sunt dual-sim, pentru noi cea mai buna configuratie fiind un sim pentru apeluri de la ce operator ne exploateaza dorinta de comunicare cu cei dragi, dar al doilea sim trebuie sa fie cel din modemul 3G gratis de la RDS pentru a avea net si nelimitat si gratis.

Va prezint mai jos pe Mr. Gimli, consilierul tehnic si specialistul shef pentru aceasta postare, aflat inca in convalescenta dupa o raceala.

Un comentariu:

  1. Din cate stiu acum se plateste TVA si taxe vamale indiferent din ce tara sunt trimise pachetele...cel putin asa am citit pe unele bloguri.

    RăspundețiȘtergere