joi, 2 august 2012

eMAG.ro vandut

Vinerea trecuta Asesoft a vandut eMAG.ro, vaca lor de muls bani si vandut produsele importate de firma de distributie, celor de la Naspers. Cum a ajuns o companie sud africana sa fie gigant in media, Internet si in IT nu stiu, probabil unii aveau prea multi bani din vanzarea de diamante si s-au decis acum vreo 20 de ani niste parinti plictisiti sa dea o jucarie noua copiilor lor si le-au facut o firma.
Intrebarea mult mai interesanta este de ce Sebastian Ghita iese cu totul din eMAG si ce planuri are cu banii castigati, de ce are nevoie de atatea lichiditati. Decizia de a renunta la eMAG, o companie profitabila si in crestere este cel putin suspecta mai ales daca luam in considerare perioada de instabilitate, incertitudine si faptul ca urmeaza alegeri parlamentare anul asta - deci urmeaza o perioada de nebunie si calcari in picioare la toate nivelele si in toate institutiile aparatului de stat.
Suma vehiculata de 100 de milioane de euro o consider direct minciuna si dezinformare, profitul eMAG nu justifica o asemenea evaluare care ar necesita peste 50 de ani activitate pentru recuperarea sumei la nivelul actual. Ar trebui sa vanda de 10x mai mult, mai profitabil ca sa poata aduna banii platiti intr-un orizont de timp cuantificabil in ani nu in generatii sau chiar o viata de om. Personal cred ca suma reala este de ordinul 15-20 de milioane de euro, este mult mai realist si mai aproape de valoarea adevarata a eMAG.

Un comentariu: